Drukte in binnensteden? Reguleer bezoekersstromen

Terug

Tal van mensen gaan naar de winkel om inkopen voor de feestdagen te doen. Het gevolg? Overvolle winkelstraten waar men nauwelijks afstand van elkaar kan houden. Bent u werkzaam bij de gemeente, een binnenstadvereniging of een crowdmanagementbureau en wilt u de drukte in de winkelstraten reguleren? Vertrouw op de Slimme druktemeter!

U heeft het de afgelopen weken ongetwijfeld voorbij zien komen in de media: beelden van overvolle winkelstraten en binnensteden. Niet verwonderlijk, want het is druk in Nederlandse winkelstraten. Te druk. Zo heeft burgemeester Aboutaleb in het Black Friday-weekend besloten dat de winkels in het centrum van Rotterdam vroegtijdig hun deuren moesten sluiten. Op deze manier wilde hij de drukte in de binnenstad terugdringen, zodat onveilige situaties beperkt bleven. Deze verordening gold niet alleen tijdens het Black Friday-weekend: óók de komende weken wil Aboutaleb de winkels eerder laten sluiten. 
 

Grote drukte in winkelstraten

Drukke winkelstraten zijn niet alleen een probleem in Rotterdam: legio Nederlandse steden kampen ermee. Traditiegetrouw zijn november en december drukke winkelmaanden: niet alleen vanwege evenementen als Singles Day en Black Friday, maar ook vanwege de Sint- en Kerstdrukte. Mensen gaan de stad in om cadeaus te kopen. Ze shoppen nieuwe feestkleding en ze halen alle ingrediënten in huis voor een heerlijk Kerstdiner. De winkels zijn geopend en verwelkomen het winkelend publiek. In de winkels gelden strikte coronamaatregelen: er wordt slechts een beperkt aantal klanten binnengelaten en klanten moeten een mondkapje dragen. In veel winkels wordt er goed omgesprongen met de maatregelen, maar in de winkelstraten wordt het drukker en drukker. Er ontstaan onveilige situaties omdat mensen te weinig afstand van elkaar kunnen houden. 
 

In de winkelstraten wordt het drukker en drukker. Er ontstaan onveilige situaties omdat mensen te weinig afstand van elkaar kunnen houden. 


Onveilige situaties signaleren

Om de drukte te reguleren, maken veel gemeentes en binnenstadverenigingen gebruik van beveiligingsbedrijven en crowdmanagementbureaus. Deze beveiligers, crowdmanagers en zogenaamde coronahosts ondersteunen de buitengewoon opsporingsambtenaars (boa’s) die moeten toezien op de naleving van de coronaregels. Zij helpen de boa’s onder andere met het signaleren van onveilige situaties. Zien ze dat het ergens te druk wordt, dan schakelen ze de boa’s in en zorgen ze er gezamenlijk voor dat de menigte zich verspreidt over het winkelgebied. Ook spreken de beveiligers, crowdmanagers en coronahosts het winkelend publiek aan wanneer ze bijvoorbeeld te dicht bij elkaar lopen of geen mondkapje dragen (wanneer dit wel moet). 
 

Bezoekersdrukte monitoren

De boa’s, beveiligers, crowdmanagers en coronahosts handelen op basis van subjectieve waarnemingen. Zo zijn er boa’s en beveiligers die beveiligingscamera’s monitoren en kijken of het op bepaalde plekken te druk is. Signaleren ze grote drukte, dan schakelen ze de boa’s en beveiligers in die ter plaatse zijn. Deze vorm van crowdmanagement is mensenwerk. Om het signaleren van drukte en het reguleren van bezoekersstromen nóg efficiënter te laten verlopen, kunnen boa’s en beveiligers gebruikmaken van datagedreven crowdmanagement. 
 

Ondersteuning van Slimme druktemeter

De Slimme druktemeter maakt gebruik van bestaande of nieuwe (beveiligings)camera’s. Deze camera’s worden gekoppeld aan onze slimme videosoftware-oplossingen. De camera’s detecteren de drukte in een bepaald gebied, bijvoorbeeld door het tellen van het aantal personen of het aantal auto’s. Deze gegevens verschijnen in een overzichtelijk dashboard, waarmee de drukte gemonitord kan worden. Zijn er teveel mensen bij elkaar, dan geeft de videosoftware automatisch een notificatie aan de boa’s of beveiligers, zodat zij kunnen ingrijpen. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van bepaalde winkelstraten met dranghekken of het sommeren van bezoekers om weg te gaan.

 

De Slimme druktemeter is datagedreven. Het werkt reactief én proactief.


Datagedreven crowdcontrol

De Slimme druktemeter is datagedreven: het geeft realtime inzicht in de drukte op een bepaalde plek. Hier zijn niet tal van beveiligers of boa’s nodig met ‘eyes on the glass’. Dit is niet alleen efficiënt: het zorgt er ook voor dat u alle boa’s en beveiligers op straat kunt inzetten. Bovendien werkt de Slimme druktemeter niet alleen reactief, maar ook proactief. De slimme videosoftware geeft een seintje wanneer het ergens te druk is, zodat hierop ingegrepen kan worden. Daarnaast wordt alle verkregen data geanalyseerd, zodat er een voorspelling gedaan kan worden. Een voorspelling wanneer het druk is in de stad en wanneer het minder druk is. Deze informatie is niet alleen interessant voor boa’s, beveiligers, crowdmanagers en coronahosts, maar ook voor het winkelend publiek. Zij kunnen via een sms, e-mailalert of pop-upbericht worden gewaarschuwd voor drukte in hun binnenstad. 
 

Veilig winkelen in uw binnenstad?

Heeft u interesse in de videosoftware-oplossingen van Slimme druktemeter, zodat u de drukte in uw binnenstad kunt reguleren? Aarzel niet en neem contact met ons op! Wij plannen graag een persoonlijk gesprek met u in, zodat wij onze slimme videosoftware-oplossingen met u kunnen delen. Wilt u direct een gratis demo ontvangen, dan is dat uiteraard ook mogelijk. Samen zorgen wij met u voor veilige binnensteden waar men veilig kan winkelen.