Drukte in winkels reguleren ná lockdown

Terug

Alle niet-essentiële winkels zijn momenteel gesloten. Met deze zware maatregel moet het aantal coronabesmettingen dalen. Denk nu alvast na over slimme oplossingen om drukte in uw winkel te reguleren. Zo kunt u – wanneer alle winkels weer open mogen – veilig en verantwoord klanten ontvangen! 

Momenteel zit Nederland in een lockdown. Minimaal vijf weken lang gelden er strengere maatregelen en zijn alle niet-essentiële winkels gesloten. Vrijwel alle detailhandelaren moesten vanaf 15 december 2020 hun deuren sluiten. Dat betekent dat enkel levensmiddelenwinkels, drogisterijen en dierenspeciaalzaken geopend zijn, waaronder supermarkten, bakkers, slagers, groentewinkels, drogisterijen, apothekers, opticiens en audiciens. 

Te druk in winkels

Het is niet verwonderlijk dat winkels moeten sluiten. De afgelopen weken was het namelijk druk in binnensteden en winkels. Te druk. Consumenten trokken er massaal op uit om te profiteren van Black Friday-acties en het doen van Sint- en Kerstinkopen. Door de grote drukte kon het winkelend publiek onvoldoende afstand van elkaar houden. Dit leverde onveilige en onverantwoorde situaties op. De besmettingscijfers stegen in rap tempo en deze stijging werd onder andere toegeschreven aan het massale winkelgedrag van consumenten. 

 

De Slimme Druktemeter kan u helpen bij het in goede banen leiden van uw winkelbezoekers. 

 

Bereid u nu alvast voor

De lockdown duurt vooralsnog vijf weken en zal naar verwachting eindigen op 19 januari 2021. Een week voorafgaand zullen minister Rutte en minister De Jonge een persconferentie geven. Uit die persconferentie moet blijken of de lockdown daadwerkelijk afgelopen is en de detailhandel weer open mag. Wanneer blijkt dat de winkels weer open mogen, dan is het goed om hierop voorbereid te zijn. Ondanks sterke aanbevelingen om niet en masse naar de winkel te gaan, zal er ongetwijfeld drukte ontstaan. De Slimme Druktemeter kan u helpen bij het in goede banen leiden van uw winkelbezoekers. 

Aantal bezoekers tellen

De Slimme Druktemeter is een crowd management- en smart city-oplossing. Het maakt gebruik van de nieuwste videosoftware en algoritmes en deze geven realtime inzicht in bezoekersaantallen. Zo kan er bij de ingang van uw winkel worden gewerkt met een deurteller: deze telt alle inkomende en uitgaande personen. Zijn er teveel mensen binnen, dan kan er automatisch een notificatie worden verstuurd naar uw winkelpersoneel. Deze gegevens kunnen ook worden gebruikt voor het maken van een voorspelling. Op welke momenten is het erg druk in de winkel en welk moment niet? Deze gegevens zijn voorhanden, want deze heeft u met de deurteller (of ander meetapparaat) bijgehouden. Aan de hand van deze historische gegevens kunt u een grafiek maken en plaatsen op uw website en socialmediakanalen. Zo kunnen consumenten beter bepalen op welk tijdstip ze naar uw winkel komen. 

 

Met een heatmap ziet u heel eenvoudig waar het te druk is. U kunt vervolgens de indeling van uw winkel aanpassen.

 

Gebruik van camerabeelden

Ook kan er gebruik worden gemaakt van de camera’s in uw winkel. De camera’s analyseren de drukte en verplaatsingen van de personen die in de winkel aanwezig zijn. U kunt zo heel eenvoudig zien of mensen social distancing in acht nemen. Staan ze te dicht op elkaar, dan kunnen uw winkelmedewerkers hier iets van zeggen. Bovendien kan de dat van de camerabeelden ook gebruikt worden voor het ontwikkelen van heatmaps. Op welke plekken in de winkel zijn veel mensen tegelijkertijd aanwezig? Met een heatmap ziet u heel eenvoudig waar het te druk is. U kunt vervolgens de indeling van uw winkel aanpassen, zodat populaire afdelingen of stellingen niet bij elkaar geplaatst zijn (zorg voor spreiding). 

Plan een adviesgesprek!

Het is momenteel rustig, want uw winkel is gesloten. Benut deze tijd en bereid u nu alvast voor op de opening van uw winkel. Met de slimme maatwerkoplossingen van Slimme Druktemeter kan uw winkel dadelijk veilig en verantwoord openen. Neem contact op met onze adviseurs en plan een adviesgesprek in. Tijdens dit gesprek zullen zij de mogelijkheden met u bespreken.