Drukte reguleren in natuurgebieden en recreatiegebieden

Terug

Het wordt drukker en drukker in recreatiegebieden en natuurgebieden, zoals bossen, stranden en parken. Door de grote drukte ontstaan er onveilige situaties. Met de maatwerkoplossingen van slimme druktemeter kunnen gemeentes de drukte reguleren, zodat er veilig gerecreëerd kan worden! Lees hier meer informatie.

In Nederland trekken we er massaal op uit. Nu restaurants, lunchrooms, pretparken, dierentuinen, theaters en bioscopen gesloten zijn, gaan we de natuur in. De aangename najaarsdagen lenen zich hier uitstekend voor. We maken een wandeling in het bos, we bezoeken een toeristische trekpleister (in de openlucht), we gaan hardlopen of mountainbiken of we gaan naar het strand. Het gevolg? Het wordt te druk in openbare ruimtes, zoals natuurgebieden, recreatiegebieden, toeristische trekpleisters en Nationaal Parken. 

Grote drukte in natuurgebieden en recreatiegebieden

Door de grote drukte ontstaan er onveilige situaties. Denk bijvoorbeeld aan het voorjaar: toen kwamen er duizenden mensen af op het Amsterdamse Bos om de Japanse bloesem in bloei te zien. De strikte coronamaatregelen van destijds waren van kracht, maar bezoekers lieten zich toch niet tegenhouden om de Japanse bloesem te bewonderen. Dat is nu weer het geval: mensen gaan massaal naar het bos om te genieten van de herfstkleuren. De afgelopen weken was het razend druk in natuurgebieden als de Hoge Veluwe, de Sallandse Heuvelrug, de Loonse en Drunense Duinen en het Mastbos in Breda. Mensen kunnen hierdoor onvoldoende afstand van elkaar houden en schieten rakelings langs elkaar heen. 
 

Een handig hulpmiddel om de drukte te reguleren, is de slimme druktemeter.
 


Hulpmiddel om drukte te reguleren

Om de drukte te reguleren, heeft Natuurmonumenten op drukke plekken toezichthouders ingezet. Zij wijzen bezoekers op de grote drukte en zij kunnen eventueel parkeerplaatsen afsluiten, zodat er geen nieuwe bezoekers kunnen parkeren. Toch is het aan de gemeenten en veiligheidsregio’s om – bij grote drukte – in te grijpen en te handhaven. Een handig hulpmiddel om de drukte te reguleren, is de slimme druktemeter. Deze kan bij toegangswegen, entrees of parkeerplaatsen van natuurgebieden geplaatst worden. 

Communiceren over grote drukte

De druktemeter signaleert het aantal inkomende personen, fietsen en auto’s. De slimme software verwerkt deze gegevens. Is het te druk, dan geeft de software een signaal af. Op de website van het natuurgebied kan gecommuniceerd worden dat het te druk is en bezoek wordt afgeraden. Ook kan er met een verkeerslichtprincipe gewerkt worden. Bezoekers zien bij de entree van het natuurgebied een verkeerslicht. Bij groen licht mogen ze het gebied betreden, maar bij rood licht is het gebied gesloten voor nieuwe bezoekers. 

Interesse in de slimme druktemeter?

Bent u werkzaam bij een gemeente of veiligheidsregio en wilt u gebruikmaken van de slimme druktemeter? Bijvoorbeeld om de drukte te reguleren bij natuurgebieden, recreatiegebieden, toeristische trekpleisters en Nationaal Parken in uw gemeente of regio? Maak uw keuze voor de slimme druktemeter! Neem contact met ons op en wij lichten de mogelijkheden graag aan u toe. Indien gewenst kunnen wij u een vrijblijvende demo geven.