Van welke videodata maakt de slimme druktemeter gebruik?

Terug

Met de slimme druktemeter kunt u bezoekersstromen reguleren en crowd management toepassen, bijvoorbeeld bij uw woonboulevard of winkelcentrum. De slimme druktemeter maakt hierbij gebruik van camera’s eventueel aangevuld met andere databronnen. In dit blogartikel vertellen wij u welke videodata wij kunnen genereren. Onze oplossingen zijn onderdeel van de “Reddie® VAx video analytics solutions”

De slimme druktemeter is een oplossing om bezoekersstromen te reguleren en crowd management toe te passen dat werkt op basis van detecteren, analyseren en communiceren. In dit artikel gaan wij dieper in op ‘detecteren’. Bij slimme druktemeter maken wij bij het detecteren van bezoekers en bezoekersstromen voornamelijk gebruik van videodata, afkomstig van bestaande óf nieuw te plaatsen (IP-)camera's.

Objecten detecteren

Dankzij camera’s zijn wij in staat om uiteenlopende bruikbare data waar te nemen. Zo kunnen wij met camera’s objecten detecteren, zoals personen, auto’s en fietsen. Vervolgens kunnen de camera’s ook specifieke kenmerken van deze objecten waarnemen, zoals kentekens van auto’s of soorten voertuigen.

Extra mogelijkheden detectie

Wanneer de camera’s objecten hebben waargenomen (bijvoorbeeld personen), dan kunnen wij daar vervolgens een feature aan koppelen. Zo kunnen wij onze camera’s leren dat ze enkel objecten tellen die een virtuele lijn overschrijden, de zogenaamde ‘in-out telling’. Ook kunnen we de camera’s leren dat ze enkel in een vooraf afgekaderd gebied het aantal personen of voertuigen tellen, bijvoorbeeld het aantal personen op een groot stadsplein of in een stadspark. De verkregen data wordt realtime doorgestuurd naar onze analysesoftware met intelligente algoritmes. Door het meten en analyseren van deze data, kan er worden bepaald of er zich drukke en onveilige situaties voordoen. Is het te druk, dan kan dit automatisch worden gecommuniceerd met bezoekers.

 

De verkregen data wordt realtime doorgestuurd naar onze analysesoftware met intelligente algoritmes.

 

Videodata combineren met andere data

De slimme druktemeter maakt voornamelijk gebruik van videodata, verkregen via bestaande of nieuw toe te voegen (IP-)camera’s. Ook kunnen we gebruikmaken van andere databronnen en infrastructuren, zoals wifi-sensoren, Bluetooth GPS-systemen en deurtellers. Deze verkregen data kunnen zeer goed worden samengevoegd met de videodata, waardoor de mogelijkheden van de slimme druktemeter nagenoeg eindeloos zijn. Denk bijvoorbeeld aan actuele verkeersinformatie, temperatuurverwachting en weersvoorspellingen en de bezettingsgraad van parkeergarages. Hieronder lichten we twee toepassingen aan u toe.

Toepassing woonboulevard

Woonboulevards (en met name bouwmarkten) hadden de afgelopen maanden te maken met zeer grote drukte. Mensen die veel bij huis waren, gingen in én om huis klussen. Woonboulevards en bouwmarkten moesten beveiligers en verkeersregelaars inzetten om de grote toestroom aan bezoekers te managen. De slimme druktemeter biedt in dit geval uitkomst. Bij alle toegangswegen van een woonboulevard worden trackers (camera’s) geplaatst die gekoppeld zijn aan video-analytics. Deze trackers tellen realtime de auto’s die op dat moment op de woonboulevard zijn. De telling gebeurt volledig geautomatiseerd en is privacy-proof. De gegevens worden geanalyseerd en vervolgens wordt de drukte eenvoudig in kaart gebracht met een verkeerslichtprincipe (rood, oranje en groen). Bezoekers van de woonboulevard kunnen vooraf het verkeerslicht raadplegen om te zien of het rustig, druk of té druk is.

 

Bij alle toegangswegen van een woonboulevard worden trackers (camera’s) geplaatst die gekoppeld zijn aan video-analytics.

 

Toepassing milieustraat

Ook milieustraten hebben het momenteel drukker dan ooit tevoren. Door bij de ingang van de milieustraat een camera te plaatsen, kunnen we meten hoeveel auto’s de milieustraat oprijden. Ook kunnen we registreren of er een wachtrij is en hoelang die wachtrij met auto’s is. Vervolgens kunnen we ook een camera bij de uitgang plaatsen, zodat we aan de hand van kentekenregistratie kunnen meten hoelang auto’s gemiddeld in de milieustraat zijn. Door deze verkregen data met elkaar te combineren, kunnen we de auto’s in de wachtrij laten weten wat de verwachtte wachttijd is. Ook kunnen we met deze data het meest gunstige tijdstip (daluren) bepalen. Op de website of socialmediakanalen van de milieustraat kunnen we bezoekers laten weten dat het bijvoorbeeld rond het middaguur of rond 16.00 uur ’s middags rustiger is.

Inzetbaar voor tal van opdrachtgevers

De slimme druktemeter kan niet alleen worden ingezet bij woonboulevards en milieustraten, maar ook bij tal van andere plekken waar bezoekersstromen gereguleerd moeten worden om grote drukte te voorkomen. De slimme druktemeter is bijvoorbeeld ook interessant voor binnensteden, winkelcentra, shopping outlets, winkels, markten, horecagelegenheden, events en beurzen, recreatiegebieden, stadsparken, toeristische trekpleisters, sportcomplexen en parkeergarages. Staat uw toepassing er niet tussen, maar wilt u wel gebruikmaken van de slimme druktemeter? Neem contact met ons op en wij denken graag met u mee over een maatwerk oplossing voor uw specifieke situatie.